Kantjes-newforest.nl

Hengstenhouderij en sportpony's

Wie zijn wij?

Wij zijn Eric van de Rakt en Fokje Huisman, New Forest pony liefhebbers in hart en nieren.

Eric is in Nistelrode opgegroeid tussen de eerste New Forest pony’s op Nederlandse bodem. Vader Martien van de Rakt is de grondlegger van de befaamde Kantje’s pony’s. In de jaren ’60 importeerde Martien, boer en bovenal zakenman, New Forest pony’s vanuit Engeland omdat hij signalen had opgevangen van een rendabele markt voor het fokken van pony’s in Nederland.

Beslissend voor de Nederlandse New Forest fokkerij bleek de aankoop van de merrie Silverlea Beech Leaf vanuit één van de meest succesvolle Britse stallen. Deze kroonmerrie van vader Hightown Streak en moeder Lindy of Silverlea werd de stammoeder van de succesvolle Kantje’s fokkerij en stond aan de wieg van vele EK en internationale springpony’s. Ze kreeg thuis de liefdevolle bijnaam ‘Oma’.

Martien van de Rakt was er al heel vroeg van overtuigd dat er maar één manier was om de interesse in het fokken van pony’s rendabel te houden en te vergroten; pony’s met een grotere maat te fokken. Zo kwam hij in de jaren ’70 terug uit Engeland met Priory Prickle, welke hij regelmatig gebruikte op de dochters van Kantje’s Sjonny, de eerste hengst van de bloedlijn.

Vervolgens zochten Eric en Martien een sportieve hengst voor de merries die Prickle voortbracht en ontdekten zij Watershof Pretendent, een zeer moderne hengst met veel elasticiteit en een uitstekend temperament. Pretendent is slechts kort gebruikt in Nederland, maar zijn invloed op de fokkerij is via zijn zonen en vooral via zijn eerste hengstveulen Kantje’s Ronaldo zeer opmerkelijk.

Kantje’s Ronaldo werd in 2007 door de fokkers uitgeroepen tot meest invloedrijke hengst over 50 jaar New Forest fokkerij in Nederland! Kantje’s Ronaldo heeft dan ook maar liefst 15 (!) EK pony’s voortgebracht, met daarnaast nog 13 goedgekeurde zonen.

Wij beleven veel plezier aan een goede en langdurige relatie met fokkers, gebruikers en liefhebbers van New Forest pony’s. De samenwerking met goede vrienden Paul en Carla van de Laar van de Orchid’s fokkerij is al enkele decennia uitermate succesvol.

U bent altijd welkom voor een kop koffie aan onze keukentafel in Schaijk, voor gewoon een gezellig gesprek, een advies over hengstenkeuze, het keuringsklaar maken van uw merrie of aankoop van een toekomstige sportpony.


Copyright © 2016. All Rights Reserved.